Hur agerar Hallandstrafiken kring coronaviruset? 

Hallandstrafikens serviceresor (färdtjänst, sjukresor och skolskjuts samt närtrafik och anropsstyrd linjetrafik) tar situationen gällande Covid 19 på stort allvar och följer utvecklingen noga och följer rekommendationer från myndigheterna.

 

Vad ska jag som resenär tänka på? 

Av omsorg om dig och alla andra kunder som har behov av att resa med våra servicefordon ber vi dig att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

  • Följ de råd som Vårdguiden 1177 ger till dig som har behov av sjukresetaxi.
  • Tillhör du en riskgrupp, är äldre än 70 år eller är sjuk så är folkhälsomyndighetens rekommendation att du ska hålla sig hemma. Tänk därför noga inför du ska göra en färdtjänstresa i nuvarande situation.
  • Tvätta händerna ofta och hosta/nys i armvecket.
  • Håll avstånd då detta är möjligt.

Vi gör vårt bästa för att tillsammans med våra trafikföretag skapa så trygga resor som möjligt under rådande läge. För att vi ska lyckas är det viktigt att alla tar sitt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

 

Hur städas era fordon? 

Trafikföretagen utför försiktighetsåtgärder i form utav extra städning av fordonen och att förarna i en större omfattning använder handskar och även handrengöring.

Vissa av våra specialfordon kan vara utrustade med egen skyddsutrustning, så som t.ex. plast vid/bakom förarsätena.

 

Får jag åka en sjukresa om jag har Covid-19 eller visar symtom för viruset?

Inga personer som har bedömts enligt vården ha Covid-19 eller symptom som är så pass tydliga att provtagning behövs kommer tillåtas åka en sjukresa.

Detta för att minska risken för smittspridning både till föraren men även till andra kunder. Om du uppfyller symptom för detta ska du ta kontakt med 1177 för vidare information.

Kunder som tillhör en riskgrupp, och som EJ uppvisar symptom, kan efter vårdens uppmaning åka in för provtagning i preventivt syfte.

 

Hur många andra kunder kommer jag att resa tillsammans med på min resa med färdtjänst eller sjukresa?

Med anledning av Coronavirusets spridning och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och smittskyddet inom Region Halland införs från och med måndagen den 6 april ensamåkning succesivt för sjukresor- och färdtjänst. Det innebär att varje resenär beställer sin resa som vanligt men reser ensam i fordonet. Rekommendationen påverkar inte dag- och omsorgsresor (DC/DV), skolskjuts, studieresor eller den anropsstyrda linjetrafiken och Närtrafik. Där gäller samma försiktighetsprincip som innan och samåkningen är begränsad.

 

Vad innebär ensamåkning för mig som resenär? 

Med ensamåkning innebär det att det endast är du som resenär, plus din eventuella ledsagare/medresenär, samt föraren som befinner sig i bilen samtidigt.

Införandet kommer ske succesivt med start på måndag den 6 april. Detta innebär att nya beställningar som görs kommer bokas som ensamåkning. För dig som omfattas av ensamåkningen och som redan har beställda resor så kommer dessa succesivt att ändras till ensamåkning, senast den 20 april skall resorna vara ombokade till ensamåkning.


För dig som ingår i en kategori som är undantagen av ensamåkning då har du kvar dina resor precis som innan dock med den åtgärd som redan är införd för vissa av dessa resenärer där samåkningen har begränsats till 2 resenärer per personbil och 2 eller fler i ett specialfordon (rullstolsbuss). I vissa delar av skolskjutsen främst till och från särskola kan det vara fler än 2 personer i bilen samtidigt.

 

Kan det vara längre väntetider än normalt just nu? 

Ja, ovanligt långa väntetider kan uppstå då ensamåkning innebär att fler resor ska utföras av samma antal fordon som tidigare när samåkning utgjort den större delen av utförandet av vår trafik. Därför uppmanas ni som resenär att även boka er hemresa i samband med beställningen av inresa särskilt om man inte har någonstans att vänta tryggt och säkert.


Vi hoppas att Du som resenär har överseende med detta då vi vidtar åtgärder för att just din resa skall bli så trygg och säker som möjligt under rådande omständigheter. Vi följer Folkhälsomyndighetes råd och därför kan ändringar ske med kort varsel och dessa meddelas då på vår hemsida www.hallandstrafiken.se eller via våra sociala kanaler.

 

Kan jag fortfarande sitta i framsätet? 

Kunder kommer i första hand hänvisas till att sitta i baksätet för att skydda förarens arbetsmiljö samt minimera att denna smittas och för vidare smitta till andra kunder. 

Kunder som har särskilt tillstånd och måste sitta i framsäte tillåts än så länge att sitta fram.

 

Vad gäller vid internetbokning och självservice? 

Du kan som resenär eller verksamhet fortfarande se resorna och avboka dem. Dock kommer funktionen att kunna boka sin resa vara avstängd tillsvidare.